Terapija plazmom bogatom trombocitima

dr Srđan Živanović, specijalista ortopedije i traumatologije

Terapija plazmom bogatom trombocitima

Terapija plazmom bogatom trombocitima (PBT) podrazumeva vađenje krvi pacijenta na uobičajeni način (15-20ml) specijalnim dvostrukim špricem, koji se potom stavlja u centrifugu na odgovarajući broj obrtaja u određenom vremenskom intervalu. Potom se drugim špricem izvlači odvojena krvna plazma obogaćena trombocitima i ubrizgava u željeno mesto.

Trombociti ili krvne pločice su ćelije krvi koje su veoma bogate faktorima koji učestvuju u procesima reparacije u organizmu (proces zarastanja, stvaranje krvnih ugrušaka). Trombociti kruže organizmom putem krvi, ali da bi ostvarili svoju ulogu oni moraju prethodno biti aktivirani, odnosno mora postojati stimulacija za njihovu aktivaciju.

Poznata je uloga trombocita u procesu zarastanja, te se u poslednje vreme puno pažnje posvetilo mogućnostima za adekvatno izdvajanje trombocita od ostalih komponenti krvi.

Upotreba PBT-a našla je veliku primenu u lečenju raznih vrsta bolesti vezivnog tkiva, tetiva, ligamenata, a postoje istraživanja koja ukazuju da se može koristiti i kao metoda za prevenciju daljeg propadanja tkiva, na primer hrskavice. Zbog toga se ova metoda najčešće primenjuje kod sportista i mladih aktivnih ljudi, ali i kod starijih u cilju pokušaja da se zaustavi ili bar uspori proces propadanja hrskavice.

Zbog svoje minimalne invazivnosti (krv se uzima iz vene jednim ubodom igle i aplikuje injekcijom jednim ubodom) kao i zbog obećavajućih i dobrih rezultata, veoma je rasprostranjena u razvijenim zemljama.

Kod sportista i aktivnih ljudi koji često preopterećuju svoje mišiće i zglobove napornim treninzima ili u slučajevima ponavljanja istovetnih radnji, često dolazi do povreda, upala i iritacije mišića i tetiva.

U normalnom procesu zarastanja, na mestu povrede dolazi do krvarenja, potom stvaranja krvnog ugruška uz prisustvo trombocita, a onda aktivirani trombociti uz pomoć faktora rasta i drugih medijatora pomažu u procesu obnavljanja povređenog tkiva. Potom sledi faza stvaranja ožiljka i na kraju faza remodelacije, odnosno vraćanja prvobitnih osobenosti tkiva. Uspešnost ove poslednje faze u direktnoj je vezi sa dužinom procesa zarastanja i količinom stvorenog ožiljnog tkiva.

Dakle, uloga trombocita u procesu zarastanja je neosporna, te je od izuzetnog značaja povećati njihovu koncentraciju na povređenom mestu. Najbolje je primenu PBT preparata koristiti pod kontrolom ultrazvuka, jer se na taj način preparat aplikuje direktno na mesto koje želimo, a ukoliko se aplikuje u zglob preporučuje se primena standardnih artroskopskih portala.

Izdvajanje trombocita i krvne plazme od ostalih ćelija krvi vrši se centrifugiranjem na velikim brzinama u posebnim aparatima. Na taj način, pored toga što se vrši odvajanje trombocita, dolazi i do povećanja njihove koncentracije, a ujedno i do aktivacije.

Uz pomoć unapred posebno dizajniranih špriceva izdvaja se samo plazma obogaćena trombocitima i preparat je spreman za upotrebu.

ACP metoda je pokazala najbolje rezultate u slučajevima rascepa mišića, istegnuća i povreda tetiva i ligamenata koje ne zahtevaju hiruršku rekonstrukciju, zatim u slučajevima početnih degenerativnih stanja zglobova (artroza). Najčešća stanja za primenu ove metode su povrede Ahilove tetive, iritacije tetiva (teniski, golferski lakat), razmekšanja hrskavice, odnosno početni stadijumi artroze.

Na ovaj način ubrzava se proces zarastanja, što je naročito važno kod profesionalnih sportista radi što bržeg vraćanja na teren. Takođe se ubrzava i proces obnavljanja povređenog tkiva, bez suvišnog stvaranja ožiljaka i bez gubitka elastičnosti i ostalih svojstava zdravog nepovređenog tkiva.

dr Živanović u svojoj svakodnevnoj praksi koristi specijani oblik ACP pod nazivom ACP tendo, koji je novina na tržištu i specijlno se koristi kod problema sa tetivama (teniski i golferski lakat, Ahilova tetiva, jumpers knee...). Specifičnost ACP tendo se ogleda u tome da se prethodno centrifugiranoj krvi i odvojenom precipitatu dodaje specijalna vrsta kolagena izolovanog iz biljke duvana koji pospešuje regeneraciju oštećene tetive.

Za više informacija kontaktirajte nas putem:

  • +381 11 208 42 42
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.